Kreativitás, olvasás, zene, satöbbi - ahogyan a világot látom és megélem

Enci világa

Enci világa

Glória

Kirándulás Örkény abszurd világába

2015. február 12. - Enid66

covers_219544.jpgAz olvasási kihívás listájának tervezésekor az egyik legnagyobb fejtörést - ahogyan szerintem sok más olvasónak is -  az a pont okozta, amelyiknél egy olyan könyvet "kell" elolvasni, ami a szülőhelyemen játszódik. A helytörténeti könyveken, leírásokon kívül nehezen találtam olyan könyvet, regényt, ami kötődik Dunaújvároshoz. Végül kicsit "félmegoldásként" kötöttem ki Örkény kisregényénél, amikor a könyvtárunk oldalán ráleltem erre a pár mondatra: "Történet Sztálinvárosról (1950-es évek). 1950-ben kétezerháromszáz szerzetes és közel kilencezer apáca került az utcára. Sokan kerültek a dunapentelei-sztálinvárosi építkezésekre, ahová Örkény István is lejárt. Glória (1957) c. kisregényében ezt be is mutatja. A műből film is készült 1982-ben." 

Azoknak, akik nem ismerik a város történetét: a fent említett Dunapentele, illetve a korábbi Sztálinváros mai elnevezése Dunaújváros. Tehát ha nem is konkrétan Dunaújvárosban játszódik a történet, de az ihletet a mi városunk építése, az itteni történések, ennek a születőben lévő városnak a hangulata ihlette. loren.jpg

Örkény István
Kisregények

Élményeim a könyvvel kapcsolatban:
Olvasásom: 2015. január 22., 21:23 → 2015. január 25., 11:48

 

A kötetben szereplő kisregények közül csak a Glóriát olvastam el. 
A történet egy fiatal apáca útkeresését mutatja be abban az időszakban, amikor megszűnnek az apácarendek, és a zárdák világa után kénytelen a világi életben boldogulni – munkába állni, emberek között lenni, férfiakkal találkozni. 
Az írásmód könnyed, a cselekményre koncentrál, olvastatja magát, gyorsan a végére lehet érni. A történet egy érdekes kérdést jár körül, hiszen nehéz lehet úgy boldogulni a világban, hogy valaki éveken keresztül egy zárdában, gyakorlatilag a világtól elzárva éli az életét. Glória, világi nevén Ilonka azért kerül ebbe a helyzetbe, mert bezárják a zárdát, ahol apácaként élt, ezt követően hazatér édesanyjához, majd Budapestre megy, ahol cselédlányként próbál boldogulni. Egy véletlennek köszönhetően kerül Pórakútra, az éppen épülő városba, ahol találkozik egy férfival, ami sok vívódást okoz Glória számára. A lelki nyugalmat végül egy újabb helyszínen találja meg, ahol a rengeteg fizikai munka boldoggá teszi, a sors pedig összehozza egy újabb fiatalemberrel is – de hogy pontosan hogyan alakul Ilonka élete, azt Örkény már az olvasók képzeletére bízza. 
A regény érdekes kérdéseket vet fel, elgondolkodtatja az embert. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://encivilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr567166691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása