Kreativitás, olvasás, zene, satöbbi - ahogyan a világot látom és megélem

Enci világa

Enci világa

10 dal lokálpatriotizmushoz

2015. február 25. - Enid66

quimby.jpegHa a múltkori zenés posztomban utazásról - menekülésről írtam, most gondoltam, nézzük meg a másik oldalt is, milyen az, amikor maradunk ott, ahova születtünk, jelen esetben Dunaújvárosban. Egyébként a könyves kihívásnak is van olyan pontja, amikor a születési helyünkön játszódó regényt kell elolvasni, gondoltam, miért ne lehetnénk egy kicsit lokálpatrióták a zenében is?!

Körülnéztem kicsit a zenei palettán, az alternatív zenészek közül vannak néhányan, akik erős gyökerekkel kötődnek a városhoz, és vannak, akik még csak most bontogatják szárnyaikat.

Ebben a posztban most egy kicsit színesebb lesz a zenei "felhozatal", már ami a stílusokat illeti, lesznek ismert és feltörekvő zenekarok, de egy valami mindenképpen közös bennük: a dunaújvárosi gyökerek.

Persze biztosan vannak még dunaújvárosi vonatkozású zenék, ennél sokkal több is, ez csak az én személyes listám. :)

Engem minden ideköt, bár a lelkem facér,  a tüdőm vasporos, és a szívem acél,
de a célom az, hogy az élet itt minél jobb legyen,   mert én ide születtem, Újváros itt a lakhelyem!

/BeatKOHO - Rám e város/

Quimby

Talán a legkézenfekvőbb és legismertebb zenekar, akik Dunaújvároshoz köthetők. A jelenlegi hatos felállásból hárman nőttek itt fel, Kiss Tibi és Varga Lívius itt is születtek, a város gimnáziumában kezdtek el együtt zenélni - gondolom, ez az újvárosi olvasóknak nem nagy újdonság. 

hiperkarma

Annak ellenére, hogy az első lemezt Bérczesi Robi szinte egyedül készítette, a koncerteken már nem ülhetett / állhatott ő minden hangszer mögött, ekkor összehozta a sors egy dunaújvárosi zenésztársasággal, így talán érthető, hogy miért is került a listára. 

Frenk

Frenk szerves része volt annak a dunaújvárosi társaságnak, akivel Bérczesi Robi végül megalapította a hiperkarmát. Frenket azóta több formációban láthatjuk, hallhatjuk, a kezdetektől a Budapest Bár énekese, a dobok mögül kilépve pedig már évek óta hallhatjuk őt saját zenekara élén is.

Szekeres Andris

András szintén Dunaújvárosban nőtt fel, leginkább a Junkies és a Stereomilk zenekarokból lehet ismerős, 2014-ben pedig megjelent első szólólemeze is. A Junkies nem feltétlenül az én világom, de pl. ez a dal eléggé bejön.

Stereomilk

Szekeres Andris zenekarának első felbukkanási pontja az első hiperkarma lemezen található Erdő c. dal volt. A Milk akkor még András egyszemélyes projektje volt, aztán újabb újvárosi vonatkozással bővült, hiszen Andris egykori gimis osztálytársát, Almási Endrét vonta be a közös zenélésbe.

A kutya vacsorája

Varga Líviust elsősorban a Quimby-ből ismerjük (és az egykori földrajztanárunk történeteiből...), de emellett több formációban is zenél. Itt van többek között A kutya vacsorája, melyben tényleg ő lehet a középpontban, és lubickol is ebben a szerepben. Vigyázat, az alább hallható búgó férfihang libabőrt és kellemes hidegrázást okozhat!

Zaják és Társa - Dunaújváros

Zaják Peti először a hiperkarma, majd később a Galapagos dobosa volt, de néhány éve már szólódalokat is készít. Ez alábbi dalban ráadásul kimondottan dunaújvárosi emlékeit örökíti meg - bevallom, erre a nótára én is véletlenül találtam rá egy összeállításban.

Jolly Jackers

Feltörekvő dunaújvárosi banda, akik az ír (és kelta) kocsma-punk műfaj képviselőiként egyre népszerűbbek. Bár itthon nem feltétlenül hallgatok ilyen zenét, de bulizni nagyon jól lehet ezekre a dallamokra. A szárnypróbálgatásokon túl már megjelent a zenekar első albuma és első klipje is, valamint egyre több koncertet adnak országszerte.

BeatKOHO

Bár dunaújvárosi zenekarról van szó, nem igazán ismerem a munkásságukat, de úgy gondoltam, ebben az összeállításban mindenképpen "elfér" a BeatKOHO egyik dala is, főleg mivel ebben éppen a dunaújvárosi vasműporos levegőhöz és a betondzsungelhez fűződő életreszóló viszonyukat öntik dalba.

Season 7

Egy igazán fiatal bandáról van szó, akiket egy rendezvény kapcsán ismertem meg - bár végül mégsem ők léptek fel. (Pedig ez a daluk különösen aktuális lett volna akkor, az eső minket is majdnem elmosott...) A zenekar egyébként éppen átalakulóban van, egy kisebb hallgatás után már új névvel fognak visszatérni - valószínűleg ez lesz az a választóvonal, ahol eldől, hogy középiskolás zenekarból képesek-e továbblépni és kinőni magukat.

+ Kiscsillag

A végére ráadásként egy olyan banda, akiknek legfeljebb annyi közük lehet Dunaújvároshoz, ha a nevüket tényleg az egykori kocsmánkról kapták, ahol Lovasiék annak idején elég sokszor megfordultak a Kispállal. Jó azt hinni, hogy így van, bár a nevük eredetére nem találtam konkrét infókat... 

A bejegyzés trackback címe:

https://encivilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr687213239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása