Kreativitás, olvasás, zene, satöbbi - ahogyan a világot látom és megélem

Enci világa

Enci világa

Adni nem csak karácsonykor jó

#nemluxustáska kampány, CsodaCsoport és egyéb gondolatok

2022. január 13. - Enid66

271440666_291512682949257_7815340594137550094_n.jpgMár régebb óta terveztem megírni ezt a bejegyzést, eredetileg már karácsony előtt, de aztán valahogy nem jött össze… Bár így méginkább hangsúlyos lett az a gondolat, hogy adni nem csak karácsonykor és az ünnepek előtt jó. Rászoruló embertársaink támogatására mindig van lehetőség, csak figyelni kell az elénk kerülő lehetőségekre, és ha megtehetjük, élni kell velük.

Amikor gyerekek voltunk, soha nem voltunk gazdagok (legalábbis azt hiszem, de persze ez annyira relatív...), de soha nem is volt okunk panaszra, mert minden ünnepen került ajándék a karácsonyfa alá, meg persze születés- és névnapokra is, és mindig volt finom főtt étel az asztalon, volt mindig mit felvennünk. Ahogy felnőttem, és lett saját keresetem, fontosabb lett az, hogy én mit tudok adni a körülöttem élőknek. gift-4669449_1280-500x300_2.jpgNem vagyok a terület nagy szakértője (igazából még nem is olvastam a témában…), de azt hiszem, az én szeretetnyelvem az ajándékozás – örömmel tölt el a tudat, hogy egy jól megválasztott ajándékkal mosolyt tudok csalni a szeretteim arcára.

Ezen túl pedig annak is nagyon örülök, hogy megtehetem, hogy azoknak is segítek, akik nem olyan szerencsések, mint amilyen én vagyok. Éppen ezért – karácsonykor különösen – szívesen veszek részt olyan kezdeményezésekben, és támogatom azokat a törekvéseket, amik a hátrányos helyzetű emberek, családok részére nyújtanak valamilyen támogatást.

Most 1-2 olyan kezdeményezést szeretnék nektek bemutatni, amire szerintem érdemes lehet odafigyelni, hátha más is úgy gondolja, hogy szívesen csatlakozna és segítene ebben a formában (is).

nevtelen_2.jpgA #nemluxustáska kampányról már én is írtam valamelyik előző évben, az akció megálmodói és főszervezői - Kívül-belül boldogság Szandra és Ági Huszka Style ebben az évben is elindították a kezdeményezést, aminek a lényege, hogy olyan kozmetikai termékekkel segítsünk a rászoruló nőtársainknak, amik nekünk – szerencsére – természetesek, hogy a fürdőszobánkban rendelkezésre állnak a mindennapi tisztálkodáshoz, és testápoláshoz. Az akció csatlakozik az ún. menstruációs szegénység fogalmához is (amikor a nőknek, lányoknak nincs pénzük intimhigiéniás termékekre, így emiatt hiányoznak a munkából, iskolából, kényszermegoldásokat kénytelenek kitalálni, és ez a helyzet sokszor pszichés terhet is jelent számukra), így a csomagok egyik legfontosabb eleme az egészségügyi betét. Idén a könnyebb szervezhetőség, és a járványhelyzettel járó plusz feladatok okán elsősorban egységcsomagokat várnak a szervezők, ezeket pedig egy általunk már nem használt, de jó állapotú, ép táskába pakolva tudjuk leadni a gyűjtőpontokon, vagy elküldeni a szervezők részére (idén már van foxpost-os lehetőség is!). nemluxustaska-kampany-slider-1-1200x600_c.jpgA gyűjtés 2022. január 31-ig tart, az akció részleteit pedig a kezdeményezés weboldalán lehet elolvasni, ahol részletesen leírják a lányok, hogy milyen termékeket várnak, és mi az, amit semmiképp ne tegyünk a táskákba. A táskákat még meg kell keresnem, de azt már összeraktam, hogy mi kerül a táskákba, aztán pedig irány a Foxpost-automata!

Ahol, kisebb-nagyobb aktivitással ugyan, de jelen vagyok az elmúlt 1-2 évben, az a CsodaCsoport kezdeményezés a facebook-on (pontosabban a CsodaCsoport Alapítvány jótékonysági licit csoportja), ami elsősorban beteg gyermekek terápiáira, gyógykezeléseire gyűjt adományokat egy sajátos formában – a csoport tagjai ajánlanak fel különböző tárgyakat, szolgáltatásokat, amikre a többi tag licitálhat, a legmagasabb összeget ajánló megnyeri a felajánlást, a licit összege pedig az éppen adott kedvezményezettet segíti. fejlec-2-1.pngItt a csoportban tehát kétféleképpen is segíthetünk, tárgyak felajánlásával, vagy azok megvásárlásával – ha például az újévi fogadalmak között szerepel a meglévő tárgyaink szelektálása, átválogatása, akkor a kiválogatott, általunk már nem használt, de jó állapotú dolgokat ide is feltehetjük. Igaz, hogy így nem kapunk anyagi juttatást a tárgyakért, de sok esetben én egyébként sem adnám el őket, csak továbbajándékoznám, így pedig duplán segíthetünk, hiszen valamilyen jó ügyet is szolgálhatunk vele.

A karácsonyi időszakban biztosan mindenhol voltak / vannak kisebb-nagyobb helyi kezdeményezések is, gyermekotthonokban, hátrányos helyzetű családokban élő gyermekek megajándékozására (különösen a szívem csücskei azok az akciók, ahol a gyerekek konkrét karácsonyi kívánságait válthatjuk valóra), a családok megsegítésére, amikhez érdemes csatlakozni. Persze a segítő szervezetek egész évben fogadják a támogatásokat, bár kétségtelen, hogy a karácsonyi időszakban érkezik hozzájuk az éves támogatás jelentős része, amire év közben is alapozni tudnak. elelmiszerbank.jpgA „klasszikus” nagy segélyszervezetek mellett – környezetvédelmi szempontból is – érdemes odafigyelni szerintem a Magyar Élelmiszerbank Egyesület tevékenységére is, akik felkutatják és összegyűjtik az élelmiszerfeleslegeket, hogy eljuttassák azokat a rászorulókhoz, csökkentve ezáltal az élelmiszerpazarlást és a nélkülözést. Az ünnepek előtt rendre megjelennek a szervezet önkéntesei a nagyáruházakban, hogy ételadományokat gyűjtsenek, de alaptevékenységüket egész évben végzik, folyamatosan mentik a felesleges élelmiszereket - munkájukat természetesen mi is támogathatjuk az év során bármikor.

Természetesen akárki, bármilyen formáját is választja a segítségnyújtásnak, munkájával, pénzével, vagy valamilyen vásárlással segít, szervezett formában, vagy egyénileg a saját környezetében, az mindenképpen elismerésre méltó, a lényeg, hogy szívből jöjjön a segítség.

A bejegyzés trackback címe:

https://encivilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr2816809934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása