Kreativitás, olvasás, zene, satöbbi - ahogyan a világot látom és megélem

Enci világa

Enci világa

Első lépések a környezettudatosság (harc)mezején

Together we change the world

2020. január 14. - Enid66

recycling-symbol.jpgMostanában eléggé elkezdett foglalkoztatni a környezetemre való figyelés, a környezettudatosság, a műanyag- és csomagolásmentesség, ezáltal a hulladékcsökkentés kérdése. Nagyjából egy-másfél évvel ezelőtt kezdtem el jobban felfigyelni erre a témára, ami egyébként is egyre felkapottabb lett. Bár nem tudom tisztán eldönteni, hogy egyébként a csapból is ez a téma folyik, vagy csak azért tűnik így, mert én elkezdtem fókuszálni ezekre a hírekre. Akárhogyan is legyen, azt gondolom, hogy a világban zajló egyre súlyosabb környezeti csapások figyelmeztetnek minket, hogy nem a legjobb úton járunk. Mindenesetre ez mindenképpen egy olyan "divat", amit érdemes követni, akárcsak néhány dologban változtatni az életünkön, hiszen minden kis lépés számít. Mutatom, hogy én most hol tartok, és milyen célokat tűztem ki magam elé a következő hetekre, hónapokra.

Arra már nem emlékszem konkrétan, hogy mi indította el bennem ezeket a gondolatokat, de szépen lassan sok kis dolgot lecseréltem itthon tartós eszközökre, vásárlásnál saját szütyőt, saját szatyrot használok, van hordozható kávés bögrém, kulacsot, textil zsebkendőt, arctisztító korongot, 82347742_1018075231895572_8211732583801683968_n.jpgfa / bambusz fogkefét, mosható betétet, mosáshoz ecoEgg mosótojást, mosóparfümöt használok, de már a szilárd szappanok és a biztonsági borotva is a szekrényben várja, hogy a műanyagok elfogyjanak.

Egyelőre a konyhám hulladékmentesítése kicsit felemás célkitűzés, mert ugyan egyedül élek, de édesanyám a mai napig főz rám, szóval a főzéssel járó hulladékok nagyrészt nem az én konyhámba kerülnek be, és nem ott keletkeznek. Itthon sok dolgot megteszek, de bőven van még hova fejlődnöm. A vásárlásnál a textil szütyőket már nagy magabiztossággal, a dobozokat / üveg tárolókat még kicsit félve használom, de szerencsére sok a pozitív visszajelzés és hozzáállás is. Ősszel elkezdtem piacra járni, ahol "felfedeztem", hogy a zöldség-gyümölcsön és a pékárun kívül tejet és tejtermékeket, többféle sajtot, felvágottat, savanyúságot, dióféléket, aszalt gyümölcsöket is tudok a saját tárolóimba vásárolni. Abban mindenképpen szeretnék fejlődni, hogy egyre inkább merjem használni ezeket a tárolókat, felfedezzem a környezetemben azokat a boltokat, lehetőségeket, ahol nyugodtan kérhetem saját dobozba a termékeket, amit pedig mindenképpen csomagolásban kell megvenni, azt lehetőleg üveg, vagy fém csomagolásban (pl. mustár, majonéz). 82187799_2216234065349756_4657601151556911104_n.jpgCélom még az idei évre, hogy visszafogjam az ételrendeléseim mennyiségét, mert leginkább csak a lustaságom / kényelmességem miatt rendelek, és ezzel sok újra nem is használható műanyag és zacskó kerül be a háztartásomba. Ebédet készíteni a munkahelyre, laptopozás helyett elkészíteni a vacsorát, ahelyett hogy a megrendelt kaját várnám. És a hűtőben, konyhában lévő élelmiszereket felhasználni, nem venni túl sokat, vagy megromlás előtt elvinni a rászorulóknak az ételdobozba, hogy ne kelljen kidobni. A kirándulások, pesti koncertek és színházlátogatások alkalmával is szeretném a lehető legkevesebb szemetet termelni, de amikor nem itthon vagyok, ez azért még nehezebben megy. A melóban egyébként már hosszú évek óta saját kávésbögrém van a büfében, újabban pedig már a facsart narancslevet is a saját poharamba kérem (és kapom is).

Céljaim, hogy a háztartásomban lévő műanyag flakonok, tisztítószerek kiürülése után sokkal környezetbarátabb alternatívák kerüljenek a polcaimra, összetételében mindenképpen, és lehetőség szerint csomagolásában is. Erre folyamatosan figyelni fogok, ahogy valami kiürül, elfogy. Idővel körül fogok nézni, hogy mi az, amit itthon én is el tudok készíteni, azokat kipróbálni, és ha beválik, akkor lelkesen használni. Viszont ha túl nagy nyűgnek érzem az itthoni "boszorkánykonyhát", akkor nem fogom erőltetni, de mindenképpen természetesen összetevőkből készülő, és csomagolásában is a legkevésbé környezetterhelő megoldást választani.82552113_597134010857547_3943548609370259456_n.jpg

Egyébként szeretném felfedezni a csomagolásmentes boltok világát is, de ehhez egyelőre még mindenképpen utaznom kell majd, vagy Székesfehérvárra, vagy Pestre, de ha itt olyan dolgokat is be tudok szerezni csomagolás nélkül, amit máshol nem, akkor mindenképpen összekötném egyéb pl. pesti kiruccanásommal.

Persze elkerülhetetlen, hogy valamennyi hulladék bekerüljön a lakásba, akkor pedig arra törekszem, hogy a lehető legkevesebb kerüljön a "sima" kommunális szemetesbe, a hulladékot már most is igyekszem szelektíven gyűjteni, és elvinni a gyűjtőszigetre – ebben sokkal magabiztosabb szeretnék lenni, kiismerni a helyi sajátosságokat, mit lehet, mit melyik konténerben kell gyűjteni. Régóta foglalkoztat a komposztálás gondolata is, mert ezzel méginkább le tudnám csökkenteni a kommunális hulladékom mennyiségét, erre jó lenne minél hamarabb megoldást találni, akár úgy, hogy találok valakit, aki már egyébként is komposztál, vagy hasznosítani tudja a zöldhulladékot, és az én szemetemet is be tudná "fogadni", akár saját komposztáló kialakításával - bár egyelőre még az is kérdés számomra, hogy a komposztálás végtermékeit fel tudnám-e igazán hasznosan használni a közvetlen környezetemben.

Amit még nagyon szeretnék elérni, a kicsiny lakásomban felhalmozott, de csak a polcon porosodó használati és dísztárgyakat átválogatni, és a feleslegesnek ítélt dolgokat megfelelő helyre továbbadni, 83166252_641795489925556_5568424004047339520_n.jpgakár alapítvány vagy intézmény számára, vagy adománykuckóba átadni / bevinni, a ruháimat szintén újra átválogatni. Szerencsére mostanában már sokkal kevesebb “kacatot” vásárolok meg, csak azért, mert aranyos vagy szép, de ebben szeretnék még sokkal tudatosabb lenni.

Összességében szeretnék sokkal tudatosabb lenni a vásárlásaimmal, és a megtermelt hulladékaim kezelésével kapcsolatban, és minél átfogóbb tudást szerezni a témáról. A mindennapi életembe azokat a dolgokat, változásokat beépíteni, amit nem nehézségnek, legfeljebb izgalmas kihívásnak élek meg, de összességében mégis sokat jelenthetnek, hiszen iganis számít minden lépés, amit meg tudunk tenni. 

Ti hogy álltok ezzel a témával, változtattatok az életeteken a környezettudatosság jegyében? Milyen nehézségekbe ütköztetek, milyen kérdések merültek fel bennetek?

A bejegyzés trackback címe:

https://encivilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr3215404256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása