Kreativitás, olvasás, zene, satöbbi - ahogyan a világot látom és megélem

Enci világa

Enci világa

Sikk a narancs - legalábbis a börtönben

Reading Challenge - könyvből lett tv-műsor

2015. május 25. - Enid66

covers_318373.jpgAz olvasási kihívásban sorra került az a könyvem is, amely egy tv-műsornak is alapot adott. A kihívás ezen pontja is mutatja, hogy túl sokat nem jelentett, hogy év elején milyen könyveket tettem a listára, hiszen ahányszor beszabadulok egy könyvesboltba, vagy bármilyen nagyáruházba, ahol könyveket is árulnak, szinte annyiszor gyarapodik a gyűjteményem - ennek megfelelően pedig a lista is folyamatosan változik. Az "Orange is the new black - Túlélni a női börtönt" című könyv is ilyen volt, szerelem első látásra, éreztem, hogy ezt muszáj megszereznem, és elolvasnom. 

Piper Kerman
Orange is the new Black – Túlélni a női börtönt
Twister Média, 2014
320 oldal · ISBN: 9789638989963

Fülszöveg:

Piper Kerman szép karrierrel büszkélkedhet, tartós kapcsolatban él, szeretetteli családi légkör veszi körül. Az égvilágon semmi sem emlékeztet benne arra a vakmerő, fiatal lányra, akire annak idején, úgy tíz évvel ezelőtt egy bőröndnyi drogpénz csempészését bízták. De a múltja nem ereszti. A jól szituált nő, zsebében egy híres magánegyetem diplomájával most csak a 11187424-es számú fogvatartott a connecticuti Danbury szövetségi börtönében. 15 hónapra ítélték, és most egyike annak a több millió embernek, akiket az Egyesült Államok büntetés-végrehajtási rendszere magába szippant. Az első meztelen motozástól a szabadulásig Kerman megtanul alkalmazkodni e furcsa világ szigorú viselkedésmintáihoz és légből kapott szabályrendszeréhez. A társadalom minden közegéből akadnak itt nők. Apró figyelmességekkel, szikár bölcsességekkel és az elfogadottság élményével ajándékozzák meg Kermant. Szívszorító, vicces, olykor felháborító Kerman története, melynek során bepillanthat az olvasó egy női börtön mindennapjaiba. Megtudhatjuk, milyen dolgokért kerül annyi nő hűvösre, és mi történik velük odabenn.

orange-is-the-new-black-swipelife-cover.jpg„Elbűvölő! E felejthetetlen könyv valódi mondanivalója – a nők közti kapcsolatok és az olyan erős érzelmek, amelyeket a börtönrácsok sem szakíthatnak szét." (People magazin)

„Imádtam ezt a könyvet! Duzzad a humortól, a heves érzelmektől, és van benne megváltás. És amire nem számítottam, hogy Piper Kerman memoárját áthatja a szeretet, az együttérzés és igen: a tisztelet azok iránt a nők iránt, akikkel találkozott, amíg a börtönben volt. Örök élményem marad!" (Elizabeth Gilbert, az Ízek, imák, szerelmek című könyv szerzője)

„Képtelenség letenni ezt a könyvet! Hogy miért? Mert az olvasó is lehetne Kerman helyében. Vagy a legjobb barátja. Vagy a lánya." (Los Angeles Times)

„Szívfacsaró… A memoár kilép megszokott, énközpontú műfaji keretei közül, és fény derül arra, hogy az emberi lény mindig képes új oldalról bemutatkozni." (USA Today)

„Lenyűgöző és megrázó valóságélmény, amelyben Kerman és olvasói osztozhatnak." (Newsweek.com)

Élményeim a könyvvel kapcsolatban
Olvasásom: 2015. március 1., 22:08 → 2015. március 29., 23:07

A sorozatról is hallottam, de amikor megszereztem a könyvet – szerelem volt első látásra –, tudtam, hogy először olvasni szeretném a történetet. Olyan szempontból ez mindenképpen jó döntésnek bizonyult, hogy a kettőnek túl sok köze nincs egymáshoz – ezt most nem pozitív vagy negatív kritikaként mondom, inkább ténymegállapítás, az alapsztori egyezik, vissza-visszaköszönnek történések, de nem feltétlenül akkor és azzal  a személlyel történnek a dolgok, mint a könyvben. Szerettem olvasni a könyvet, és mindentől függetlenül, úgy érzem, a sorozatot is szeretni fogom.

s1cast.png

 Nyomd le a büntetést, és ne hagyd, hogy a büntetés nyomjon le téged!

A történet különlegessége, hogy egy olyan világba enged bepillantást, ami legtöbbünk számára elzárt, ismeretlen terep, nagyon sokan átélik, de legtöbben nem beszélnek róla, nem állnak vele a nagyközönség elé. Izgalmas utazás volt ez, elgondolkodtató, néhol vicces, sokszor fájdalmas és megalázó, de végig nagyon őszinte. Mindenképpen irigylem Piper Kerman optimizmusát, illetve hogy még a legnehezebb pillanatokban is képes meglátni a dolgok jó oldalát, és mindenben találni valami jót, ami erőt ad, és segít túlélni.
A regény olvasmányos, de néha érződik rajta, hogy Piper Kerman nem elsősorban írónő, „csak” átélt egy olyan történetet, ami papírra kívánkozott.

A bejegyzés trackback címe:

https://encivilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr787483298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása