Kreativitás, olvasás, zene, satöbbi - ahogyan a világot látom és megélem

Enci világa

Enci világa

Költészet-napi dalcsokor

2019. április 11. - Enid66

eunike-nugroho_iksv.jpgÁprilis 11-e a magyar költészet napja, amivel kapcsolatban újra kedvet kaptam egy blogbejegyzéshez, de ahogy látjátok is, ezúttal sem sikerült éppen időben elkészülnöm vele... Vagyis, hát éppen időben, de eredetileg ennél azért korábban szerettem volna. A lényeg, hogy arra gondoltam, hogy a költészet napja alkalmából összegyűjtöm néhány kedvenc zenei versfeldolgozásom, ebből szeretnék most megmutatni nektek egy csokornyit (természetesen mindenféle teljességre irányuló igénytől mentesen, csakis a saját ízlésemre alapozva).

Korábban ígértem már többször, hogy lelkesebb leszek a blogolással, és igyekszem gyakrabban jelentkezni, de azt hiszem, már teljesen felesleges fogadkoznom, elég sok dologgal van tele a fejem mostanában, kérdés, hogy mit tudok kihozni ezekből a gondolatokból, tervekből... Momentán mondjuk úgy érzem, hogy legfeljebb önsajnálatból és céltalan képernyő-bámulásból fogok tudni komoly eredményeket elérni, sem az olvasásra, sem a zenehallgatásra nemigen tudom rávenni magam... 

Egyébként most éppen ezt a kettőt - az olvasást és a zenét - szeretném egy csokorba kötni, a magyar költészet napja alkalmából. A korábbi bejegyzésemben írtam már a "Nincs időm olvasni" kihívásról, amiben Szabados Ági minden hónapban megad egy témát, a résztvevők pedig ezen belül olvasnak egy vagy több szabadon választható könyvet. Az áprilisi hónap a kihívásban is a versekről és a költészetről szól, így ha szeretném teljesíteni a "feladatot", akkor semmiképpen nem tudom kikerülni ezt a fajta irodalmat sem, annak ellenére, hogy alapjáraton nem vallom magam valami nagy versolvasónak. Néhány kötet azért lapul a polcomon, amikkel viszonylag könnyen teljesíteni tudom a kihívást (pl. Tisza Kata vagy Lackfi János), de eszembe jutott, hogy vannak olyan zenés versfeldolgozások is, amik igazán közel állnak a szívemhez - ezeket szeretném most megmutatni Nektek!

Egyik nagy kedvencem a Szabó Balázs Bandája, tőlük két dalt is hoztam, hiszen egy olyan "klasszikust" nem tudok, és nem is szeretnék kihagyni egy verses válogatásból, mint a Bájoló - ez volt az a Radnóti-feldolgozás, ami által megismertem a zenekart, ahogyan szerintem rajtam kívül még sokan. Ez a dal azóta is nagy szerelem nálam, még mindig hihetetlen élmény, amikor élőben hallhatom. Libabőrös leszek, ahogy meghallom a hegedű első hangjait... ♥

Ezen kívül egy újabb Radnóti-feldolgozást is választottam Balázséktól, hiszen a tavalyi évben egy egész albumot jelentetett meg a zenekar ezekből, így van miből válogatni. Bár ahogy néztem, a teljes anyag egyelőre a videómegosztón még nem érhető el, itt viszont meghallgatható. Az album különlegessége, hogy Balázsék a Kiscelli Múzeum templomterében videót is forgattak minden dalhoz, amit egyelőre csak bizonyos vetítéseken lehetett megnézni: volt szerencsém látni, hát az is igazi csoda lett, remélem később elérhető / látható lesz az egész. Egyelőre csak egy-két dal került fel a videómegosztóra, hozok is egy kis "töredéket":

Versfeldolgozásban azért a nagy kedvencem, a Magashegyi Underground is igencsak jeleskedik, az évek során több költemény is új köntöst kapott a Magashegyi "dalműhely"-ben, bár ezek talán kevésbé ismertek, mint Szabó Balázs Bájolója - talán éppen ezért még nagyobb szeretettel és lelkesedéssel mutatom meg Nektek a kedvenceimet. A zenekar az utóbbi időben Tóth Krisztina költőnővel kezdett együtt dolgozni, és ebből a közös munkából már több csoda is született, ezúttal a legutóbbi kedvencemet mutatom (Tóth Krisztina Szilveszter című verse alapján):

Régebbi feldolgozás, de szintén óriási szerelem ez a Parti Nagy Lajos vers, álomszerű verssorok, számomra a tökéletes zenei aláfestéssel. Ráadásul ezt a videót egy szimfonikus előadásból "kölcsönöztem", ami további varázslatot ad ehhez a csodához. (Ha "véletlenül" az egész videót, az egész koncertet végighallgatjátok, azt gondolom, akkor sem fogtok csalódni...)

Az eddigi dalokhoz képest egy egészen más műfaj, és egy olyan projekt, ami kimondottan a versek, a költemények népszerűsítése, modern feldolgozása céljából jött létre: a Red Bull Pilvaker! Nagyon más, mint a fenti két zenekar, de egyszerűen imádom ezt is. Sajnos élőben ezt még nem volt szerencsém látni, hallani, hiszen a kezdeményezés olyan népszerűségnek örvend, hogy még az idei, Arénás koncertre is szinte lehetetlen volt jegyet szerezni (mondjuk a végén annyira már nem is törtem magam a vadászattal), de remélem, valamikor élőben is átélhetem majd, óriási élmény lehet! Az a szerencse, hogy videón visszanézhető az egész idei show! (Annyiban nyilván "kivétel" ez az egész, hogy a versek eredeti sorain kívül elég sok saját szöveg kerül a dalokba, de azt a célt mindenképpen eléri, hogy felkeltse az érdeklődést a klasszikus versek iránt)

Ha pedig versfeldolgozások céljából létrejött projektekről van szó, akkor természetesen nem maradhat ki a Rájátszás, ahol kortárs költők és alternatív / underground (?) zenészek találkoznak: "költők fognak gitárt, zenészek tollat, a versek dalszövegek lesznek, a dalszövegek pedig novellákat ihletnek" - ahogyan a második Rájátszás-könyv fülszövegében olvashatjuk. A kezdeményezést - bár már nem új dologról van szó - egyelőre nem ismerem túl alaposan, viszont ez a dal anélkül is nagy szerelem már több éve:

Lehet, hogy azt kevesen tudják, de a Margaret Island zenekar is készített versfeldolgozást,visszatérve a zenekar kicsit "népdalosabb" gyökereihez, ami remekül passzol Arany János verséhez:

Egyébként versfeldolgozások terén túlságosan kézenfekvő lett volna a Kaláka zenekarral előhozakodni, akik hosszú évtizedes munkásságuk során több száz verset zenésítettek meg, hiszen erről szól a zenekar. Kapolcson a fesztivál egyik központi helyszíneként saját versudvaruk van, azt hiszem, ha idén is lemegyünk megnézni a fesztivált, akkor mindenképpen ez lesz az én egyik fő célpontom is. És akkor miért is írok erről, annak ellenére, hogy ennyire kézenfekvő? Mert az interneten kutakodva ráakadtam egy, a Kaláka zenekarnak szervezett meglepetés születésnapi koncert felvételeire, amik között igazi kincsek akadnak, sok-sok zenész adja elő a Kaláka által feldolgozott verseket. A verscsokor zárásaként egy igazán könnyed, gyermekvers feldolgozást hagyok itt Nektek, kedves kitartó olvasóim: azt hiszem, igazi "priceless" kategória, ahogy Kiss Tibiék lubickolnak ebben a dalban. (És az az érdekes, hogy ezt most a neten való kutakodás közben találtam, de biztos vagyok benne, hogy nem most hallgattam először, szóval anno régebben már ráakadtam valahol, valamikor, de most magamtól biztosan nem jutott volna eszembe...) (Az itthagyott videó mentén egyébként érdemes átböngészni a többit is, ugyanerről a koncertről, én biztosan csemegézni fogok még, sok-sok számomra kedves énekes is adott elő dalokat!)

 Köszönöm a figyelmet! ♥

A bejegyzés trackback címe:

https://encivilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr2314757081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása