Kreativitás, olvasás, zene, satöbbi - ahogyan a világot látom és megélem

Enci világa

Enci világa

10 dal női nevekkel

Nőnapra, de nem feltétlenül boldogan-szerelmesen

2015. március 05. - Enid66

music_girl_800x597.jpgA nőnaphoz közeledve arra gondoltam, hogy összeállítok egy alkalomhoz illő zenei válogatást. Aztán rájöttem, hogy a "nőkről, nőknek szóló dalok" túl egyszerű és széles kategória lenne, hiszen ha csak arra gondolunk, hogy a zeneszámok igen jelentős hányada a szerelemről (vagy annak hiányáról) szól, akkor ezeket jó eséllyel lehetne besorolni a nőkről szóló dalok közé is. A következő gondolatom, szűkítve a listát, hogy olyan dalokat keresek, amelyeknek a címe egy női név - ez már sokkal nagyobb fejtörést okozott, ráadásul rájöttem, hogy a zenészek általában nem a szép szerelmes dalokban nevezik nevükön a megszólított hölgyeket, így a válogatás végül nem lett túlzottan romantikus vagy ünnepi. De azért maradt ez a verzió.

Emese - Kispál és a Borz

Talán az egyik legismertebb magyar dal, női névvel a címében. A klipet és a dalszöveget nézve egyértelmű, hogy nem valami romantikus dalról van szó, nekem sokkal inkább az az érzésem, hogy a társaságban Emese az a lány, akin a háta mögött mindenki nagyon jól szórakozik, miközben ő erről semmit nem sejt... 

 

Márta - Heaven Street Seven

Azt gondolom, a másik legkézenfekvőbb "neves" dal, kicsit szerelemre-vágyós, kicsit világgá-menős, tele lendülettel, erőteljes érzelmekkel. Persze a remény hal meg utoljára, talán egyszer Márta is megtalálja a saját boldogságát, még ha ehhez színfájdalmon, vagy akár a Holdon keresztül is visz az út.

Nyina - Quimby

Természetesen a Quimby ebből a válogatásból sem maradhat ki - ez egy olyan szerelem, amivel nem jár együtt a boldogság, hiába a törekvés, hiába az ábrándozás. "Most a vágyak házában kóbor kutyák. / Ábrándok oltárán gazdátlan szukák. / Vonyítják, hogy ez a szerelem egy kis halál" (Mondtam már, hogy imádom Kiss Tibi szövegeit?!)

Adél - Kistehén

Egy új dal, egyenesen a Kistehén tavalyi albumáról. A dal-gyűjtemény hangulatához hűen ez sem egy kimondottan vidám dal, ráadásul még azt sem tudjuk meg belőle, hogy "hol van az Adél", csak egy üzenetet hagyott... Egyedül azt sajnálom ebben a dalban, hogy viszonylag keveset hallhatjuk Kollár-Klemencz Laci hangját, csak a refrénben.

 

Jaj, a Helén - Budapest Bár

Egy kis bolondos, vidám dalocska a Budapest Bártól, Kiss Tibi tolmácsolásában. Helén ugyan nem tökéletes, kicsit sutácska és nem is feltétlenül az intellektusával hódít, de valamit mégis nagyon tudhat, hiszen a dalból hallhatjuk, hogy az egyetlen cél, őt megszerezni. "Úgy várlak gyere te suta, te buta,bolondos Helénkém / Úgy várlak naponta, havonta / téged én. / Remélem egyszer még az enyém lesz."

Olga - Junkies

Zenei stílusban és a megénekelt hölgy viselkedését tekintve is igen éles váltás az előző dalhoz képest, hiszen Olga egy olyan lány, aki a koncert után gondolkodás nélkül elmegy a srácokkal az öltözőbe... Viszont ha jobban belegondolunk - nem képzeltünk el már mi is hasonló szituációt?!

Izabella - Vad Fruttik

Likó Marciéktól egy dal a Vad Fruttik kezdeti időszakából, ami talán éppen a "tizennyolcpluszos" szövege miatt nem lett túl ismert (vagy csak számomra volt újdonság ez a dal?). Izabella habzsolja az életet és az ételeket, és éppen ez teszi őt vonzóvá a férfiak számára - vigyázat, nyomokban durva dalszövegeket is tartalmaz! 
"A sarkihenteshez betérek: Kérem, darálja csak le a szívemet! / Mert húspogácsákba akarom sütni az igazi érzelmeket."

Kamilla - Jazzékiel 

A dunaújvárosi válogatásból ugyan kihagytam őket (nem is tudom, hogy tehettem...), viszont ebbe a felsorolásba is tökéletesen beleillik a Jazzékiel. Jenny és Kamilla közül ez utóbbit választottam, talán kicsit hallgató-barátabb a dalszöveg - bár a vége ennek a dalnak sem túl vidám, Kamilla a dombtető magánya elől a halálba igyekszik. 

Carolyne, a szívem ma gyenge - Amorf ördögök 

Egy kellemes nyári délután emlékét őrzi ez a dal, ennek megfelelően könnyed hangulatot áraszt, azonban a dalszövegben benne van az elmúlás szomorúsága is, hiszen a nyári andalgás már a múlté, ráadásul "susogja paplanom, felkelni kár."

Előre bocsánat, Dézi - Magna Cum Laude

A felsorolás határozottan legpozitívabb dala, mely az együttes basszusgitárosának, szövegírójának kislánya születésére íródott, sőt, maga az apuka, Kara Misa énekli. Gyönyörű érzelmek, amolyan igazi "Magnás" csomagolásban. "S a torkom egy üveg borért koldult, / mikor a könnycseppem kicsordult / a hírre, hogy kölcsönkapunk egy angyalt."

+1 Hello lányok - Halott Pénz 

Ugyan a dal címében nincs konkrét női név, viszont a dalban legalább kétszer annyi, mint az egész dalválogatásban, így Halott Pénzék sem maradhattak ki. "Hello lányok, mert nekünk ti vagytok a péntek"

A bejegyzés trackback címe:

https://encivilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr147231485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása