Kreativitás, olvasás, zene, satöbbi - ahogyan a világot látom és megélem

Enci világa

Enci világa

Olvasási kihívás - 2017

Csak hogy idén is legyenek kitűzött célok

2017. január 07. - Enid66

reading.jpgSziasztok! Ahogyan azt már a tavalyi évi visszatekintőben is írtam, 2017-ben mindenképpen szeretnék többet olvasni, mint az elmúlt időszakban, ezért úgy döntöttem, keresek magamnak némi motivációt. A 2015-öshöz hasonló, 40-50 kategóriás kihívást semmiképp nem vállaltam volna (eleve lehetetlennek tűnik...), de egy kisebb lélegzetvételű listát mindenképp igyekszem összeállítani, hogy kicsit kimozduljak a komfortzónámból, és ne mindig csak a legkönnyebbnek ígérkező olvasmányokat vegyem le a polcról. 

Van egy csoport facebookon, ahol néhány olvasni szerető ember szívesen osztja meg egymással élményeit, véleményét könyvekről, regényekről - ebben a csoportban született meg az általam is teljesíteni kívánt olvasási kihívás listája. (Ha valaki szívesen csatlakozna a csoporthoz, szóljon bátran!)15879371_10208091148944884_371522599_n.jpg


A kihívásos listám egyelőre még igencsak hiányos, eddig ennyit sikerült feltöltenem az itthoni könyveimből.  A hiányzó témákhoz szívesen fogadok ajánlásokat, ha van kedvencetek az adott témában, nyugodtan írjatok  A listát igyekeztem úgy összeállítani, hogy valóban kihívást jelentsen számomra, ezen kívül idén biztosan elolvasom a Harry Potter-sorozatot (most olvasom először, eddig 3 könyvön vagyok túl, és nagyon tetszik!), illetve biztosan lesznek olyan új könyvek (Lakatos Levente mindenképp), amiknek nem fogok tudni ellenállni.

Tehát a kezdetleges listám:

1. Egy könyv, amit könyvtáros ajánlott.
(Mivel könyvtárban már legalább másfél éve nem voltam, így erre nemigen van még elképzelésem. De mindenképp kikérem majd a könyvtáros ismerősök ajánlását!) 

2. Egy könyv, ami több, mint 2 éve rajta van az "ezt egyszer mindenképp szeretném elolvasni"-listámon.
Émile Zola: Nana (valamikor nagyon régen olvastam már a könyvet, de régóta szeretném már újraolvasni, így most mindenképp szeretném elővenni.)

3. Egy könyv, amelynek a címében tulajdonnév szerepel. 
John Green és David Levithan: Will & Will

4. Egy magyar írónő történelmi regénye (lehet sorozat része is).
Ez az egyik legbizonytalanabb kategóriám egyelőre, várom az ajánlásokat.

5. Egy magyar férfi író történelmi regénye (lehet sorozat része is). 
Egyelőre nincs tippem, kivárok még a könyvválasztással - jöhetnek az ötletek.

6. Egy magyar novelláskötet
Karácsonyról álmodók (Régi és mai írók a szeretet ünnepéről) vagy Csáth Géza: Válogatott elbeszélések (vagy mindkettő)

7. (Siker)könyv egy olyan műfajból, amelyikből alapjáraton nem, vagy nem biztos, hogy olvasnék
Murakami Rjú: Piercing

8. Volt kötelező / ajánlott olvasmány, amit gyűlöltem "kölyökfejjel"
Stendhal: Vörös és fekete (Igazából inkább azt mondanám, hogy a gimi utolsó éveiben a kötelező könyveket nem túl szívesen olvastam, tele voltak francia/orosz nevekkel, valahogy nem maradt bennem pozitív élmény a gimis olvasmányokkal kapcsolatban. De most kap egy új esélyt, meg hát, ha már lúd, legyen kövér, itt sem a legrövidebb, legkönnyebb könyvet választottam a polcról.)

9. Egy híres ember életrajza (nem lehet politikus vagy szektavezető)
Vinnie Jones: Megindító meccs volt – az én sztorim (Régóta ott figyel már a polcon arra várva, hogy elolvassam.)

10. Egy tetszés szerinti Pulitzer-díjas regény
Jennifer Egan: Az elszúrt idő nyomában15941626_10208091154345019_1719214075_n.jpg11. Egy filozófiai témájú könyv
Na ezzel kapcsolatban teljesen meg vagyok lőve... Kérlek, ajánljatok olyan könyveket, amik megfelelnek a kategóriának, de nem túlzottan elvontak, olvasmányosak és élvezhetők! Eddig Hermann Hesse Pusztai farkasát ajánlották, és a leírás alapján esélyes is, de szívesen várok még ötleteket!

12. Egy szabadon választott könyv (indokolni, miért pont ezt olvastam) 
Fredrik Backman: A nagymamám azt üzeni, bocs 

13. Egy könyv, ami 2017-ben jelenik meg

+1. Egy eredetileg idegen nyelvű könyv, amelyet általam kedvelt és becsült fordító ültetett át magyarba.
Lisa Genova: Megmaradt Alice-nek (Bevallom őszintén, a magyarra fordított könyvek esetében eddig nem igazán figyeltem arra, hogy ki volt az, aki átültette az eredeti szöveget magyarra, de mivel ebben az esetben a könyvet is nagyon szeretném végre elolvasni, és a fordítóról - Neset Adriennről - is sok jót hallottam a közös ismerősök révén, így ez a könyv került a listámra.)

Az elolvasott könyvekről igyekszem majd minden alkalommal írni is néhány gondolatot, és év végéig a kihívás mind a 13+1 pontját teljesíteni! Ha van ötletetek, hogy mely könyvekkel egészíthetném ki a listámat, ne tartsátok magatokban!

A bejegyzés trackback címe:

https://encivilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr3912107279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása