Kreativitás, olvasás, zene, satöbbi - ahogyan a világot látom és megélem

Enci világa

Enci világa

Kalandozások a Mesék földjén - gyerekeknek és gyermeklelkű felnőtteknek egyaránt

Chris Colfer mesevilága: ahol a tündérmese találkozik a képzelettel

2017. november 07. - Enid66

land_of_stories.pngChris Colfer-t - ahogyan sokan mások - én is a Glee című sorozat révén ismertem meg, de aztán kiderült számomra is, hogy Chris mennyire sokszínű tehetség, a színészkedés és az éneklés mellett íróként is igen jelentős elismerésekre tett szert Amerikában. Így amikor az első regénye magyar fordításban is elérhető lett, nem volt kérdés, hogy beszerzem. Hihetetlen kalandozásra indultam a Mesék földjén.

Chris Colfer életrajzát még ha csak felületesen is olvastam át, úgy érzem, Chris élete elég sokban hasonlít a Glee sorozat-beli karakterére, Kurt Hummel-re, részben azért, mert mindketten nagyon kedves, jószívű művészlelkek, másrészt - talán éppen emiatt - nagyon sok inzultus, bántalmazás érte mindkettőjüket az iskolában. Ilyen előzmények után talán nem is csoda, hogy Chris sokkal szívesebben töltötte idejét a "világot jelentő deszkákon", valaki más bőrébe bújva, vagy éppen egy képzeletbeli mesevilágban - így nagyon hamar megszületett a Mesék földjén alapötlete.

Chris Colfer - A ​Kívánságvarázslat (Mesék Földjén 1.) 

chris_colfer_kivansagvarazslat.jpgKönyvmolyképző, Szeged, 2015
410 oldal · ISBN: 9789633739884 · 
Fordította: Benedek Dorottya

Fülszöveg
(Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz)

Amikor az ikrek megkapják nagymamájuk féltve őrzött mesekönyvét, még nem sejtik, hogy hamarosan egy minden képzeletüket felülmúló világba lépnek majd be: a Mesék Földjére, ahol a gyerekkori történeteik mesefigurái életre kelnek. 
Alex és Conner nemsokára ráébred, hogy az általuk oly jól ismert mesék folytatódnak ebben a varázslatos világban: Aranyfürtöcske immár körözött szökevény, Piroska a saját királyságában uralkodik, Hamupipőke királyné pedig anyai örömök elébe néz! 
Az ikrek tudják, hogy valahogyan haza kell jutniuk. De sikerrel járhatnak a legendás Gonosz Királynővel a nyomukban?

Olvasásom: 2015. december 13., 22:56 → 2015. december 22., 11:48

Chris Colfer - A ​Gonosz Tündér visszatér (Mesék Földjén 2.)chris_colfer_gonosz_boszorkany.jpg

Könyvmolyképző, Szeged, 2017
520 oldal · ISBN: 9789633999424 · 
Fordította: Benedek Dorottya

Fülszöveg
(Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz)

„A Mesék Földje” már nem az a vidám hely, amire Alex és Conner Bailey a Kívánságvarázslat-kalandjukról emlékeznek: a Gonosz Tündér, aki megátkozta Csipkerózsikát, visszatért, hogy bosszút álljon, és a mesevilág rettegésben él. 
Amikor a Gonosz Tündér mesterkedése Alex és Conner világát is eléri (elrabolják az édesanyjukat!), szembeszegülnek nagymamájuk utasításaival, és követik a Mesék Földjére, hogy megmenthessék őt. 
Vajon a fanyalgó Piroska királynő, a törvényen kívüli kalandorok, Aranyfürt és Jankó, valamint régi kétéltű barátjuk, Breki segítségével Alexnek és Connernek sikerül megmenteniük édesanyjukat és a mesevilágot az eddig látott legnagyobb veszélytől?

Olvasásom: 2017. november 1., 16:35 → 2017. november 5., 18:01

Élményeim a könyvekkel kapcsolatban

Imádom, imádom, imádom! ♥♥♥ Teljesen elvarázsolt a Chris által megálmodott mesevilág! Az a mesevilág, amit ugyan ő álmodott meg, a szereplők mégis ismerősek mindannyiunk számára, hiszen gyermekkorunkból mindannyian emlékszünk az Andersen-, a Grimm-, vagy akár a Disney-féle mesékre, Csipkerózsikával, Hamupipőkével, Piroskával, vagy a kis hableánnyal, a békakirályfival vagy éppen a gonosz mostohával.

Chris azonban mindezen történeteket egy összefüggő mesevilággá gyúrta, és úgy döntött, megmutatja nekünk, mi történik kedvenc tündérmeséink szereplőivel a "boldogan éltek, míg ..." után. chris_colfer_01.jpgHála Chris zseniális fantáziájának, nagyon sok izgalmas dolog, néha a "míg meg nem haltak" fenyegetően közeli lehetőségnek tűnik, de azért, ahogyan egy rendes tündérmesében, szerencsére a jó itt is győzedelmeskedik - már csak az a kérdés, a béke aktuálisan meddig marad fenn a Mesék Földjén.


Sajnos az első könyv elolvasása után nem írtam értékelést, vagy akár csak egy pár mondatos értékelést, így viszont elég kevés konkrét dologra emlékszem a könyvvel kapcsolatban, leginkább a benyomások, a könyv által bennem keltett érzések maradtak meg. (Úgy tűnik, az agyam elhatározta, hogy a munkával kapcsolatos olvasmányokat raktározza el hosszabb távra, jogszabályokat és egyéb "borzasztóan izgalmas" dolgokat, a szórakozás céljából olvasottakból leginkább benyomásokat, és halvány emlékeket tart meg számomra... :/ ) 

Az viszont egészen biztos, hogy már az első könyv olvasásakor lenyűgözött a Chris Colfer által "összegyúrt" mesevilág, iszonyúan tetszett, amilyen történetekkel megrajzolta a mesehősök sorsát, ahogyan összefűzte a különböző hercegnők és tündérek eddig különálló meséit. A "mi világunk" ifjú hősei, Alex és Conner olyan kalandokat élnek át a Mesék Földjén, amik folyamatosan a székhez / fotelhez / kanapéhoz (értsd: bármilyen olvasásra megfelelő alkalmatosságra) szegezik az Olvasót, legyen az gyermek, vagy gyermeklelkű felnőtt. Mindez a második kötetnél sem változott, újabb izgalmas kalandok jöttek, megoldandó rejtélyekkel, levonható tanulsággal, és egy gyönyörű, érzelmekkel teli - és a könnycsatornákat sem kímélő - befejezéssel.


land_of_stories.jpgA kalandok mellett a mesekarakterek kidolgozása is nagyon izgalmas Chris regényeiben, szinte teljesen új életet álmodott meg a szereplőknek, a negatív hősök, a gonoszok háttér-története pedig különösen érdekes volt, megismerni, hogy milyen események, milyen csalódások vezettek oda, hogy ők lettek a mesevilág legrettegettebb szereplői.

A tartalom mellett a kötetek látványának is érdemes néhány szót szentelni, nagyon örülök, hogy a magyar kiadásban is megtartották a sorozat eredeti borítóját, különösen tetszik, hogy a könyv elején a szövegek "domborítva" vannak, azt hiszem, ez nálam valami perverzió, hogy a borítók tapintásában is legyen valami izgalmas.

 

Remélem, a sorozat folytatásai is jönnek majd magyar nyelven, bízom benne, hogy szépen lassan elkészülnek majd azok is, hogy tovább kalandozhassunk a Mesék Földjén. Megnyugtató a tudat, hogy bárhogyan is alakult a második kötet befejezése, az ikrekre még számos újabb kaland vár - én már most izgatottan várom, hogy elkísérhessem őket legújabb kalandozásukra!

A bejegyzés trackback címe:

https://encivilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr3513187350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása