Kreativitás, olvasás, zene, satöbbi - ahogyan a világot látom és megélem

Enci világa

Enci világa

Karácsonyi könyvek a polcomról

Ötletek bekuckózáshoz vagy ajándékozáshoz

2017. december 07. - Enid66

large.pngSziasztok! A karácsony közeledtével arra gondoltam, hogy körülnézek a könyvespolcomon, és megmutatom Nektek, hogy az elmúlt 2-3 évben milyen ünnepi / téli / karácsonyi kötetekkel gazdagodtam, hiszen ebben a szürke, sokszor depis időszakban jól esik egy meleg teával, vagy forrócsokival bekuckózni, és egy hóeséses hangulatú könyvvel múlatni az időt. Emellett persze azt is jó néha tudatosítani magunkban, hogy milyen szerencsések vagyunk, ha a szeretteink körülöttünk vannak, és velük tölthetjük az ünnepeket.

A karácsonyi könyveim nagyobb részét még nem olvastam - elég sok még az olvasatlan kötet a polcaimon, de sajnos nem nagyon tudok ellenállni az új megjelenéseknek, az olvasással pedig nem tudok lépést tartani a vásárlásaimmal... Egyébként ezek a könyvek a téli / ünnepi hangulat megteremtése mellett ajándéknak is tökéletesek, talán karácsonyra is találtok itt néhány ötletet. Mondjuk nem ezek a legújabb könyvek, mostanában nem is vettem ilyesmit, pedig csodaszép köteteket láttam a boltok polcain! istock-520542114.jpgMost egyébként tudatosan beszélem le magam a vásárlásról, egyrészt, mert ahogy írtam is, számtalan egyéb kötet vár még olvasásra, másrészt pedig - ahogy a könyves meglepetésboxos bejegyzésben is írtam - megrendeltem a Book a Sloth Club decemberi dobozát, aminek a témája a "Téli romantika", ráadásul az ünnepekre tekintettel 2 könyv is kerül majd a dobozba, így nem szeretném, ha valami duplázódna, inkább a doboz után veszem meg azt, amivel most nagyon szemezek.

De bízom benne, hogy a régebbi kötetekkel is tudok néhány ötletet adni, akár olvasásra, akár ajándékozásra.

Először három olyan könyvet szeretnék megmutatni Nektek, melyekben sok-sok ünnepi történetet találhattok, az Athenaeum Kiadó gondozásában jelentek meg az alábbi gyűjtések, novelláskötetek, a magyar és a világirodalom nagyjainak írásaival, de bepillanthatunk kortárs szerzők ünnepi gondolataiba is. Mivel pedig ugyanaz a kiadó gondozza a köteteket, így nincs átfedés a tartalomban.

karacsonyrol_almodok.jpgKarácsonyról ​álmodók (Régi és mai magyar írók a szeretet ünnepéről)

Fülszöveg: "Tizenkét hangon elmesélt érzések és gondolatok azokról az ünnepi pillanatokról, amikor a fenyőfa mellett megszólal a csengettyű és a gyertyalángnál minden más színben játszik, az álmok pedig valóra válnak, ha igazán hiszünk bennük. Ám nem mindig csak a szépek – olykor a lidérces álmok is. 
E sokszínű mozaikban a XX. és a XXI. századi magyar irodalom legnagyobb álmodóinak karácsonyi történeteit olvashatjuk: Benedek Elek, Bródy Sándor, Csáth Géza, Gárdonyi Géza, Jókai Mór, Kosztolányi Dezső, Krúdy Gyula, Mikszáth Kálmán, valamint Garaczi László, Grecsó Krisztián, Háy János és Lackfi János műveit."

unnepek_unnepe.jpgÜnnepek ​ünnepe (Tíz karácsonyi történet a magyar és a világirodalom mestereitől - Király Levente (szerk.)

Fülszöveg: "A karácsony Jézus születésének ünnepe. A szeretet, a családok ünnepe. Karácsonykor vége a legsötétebb éjszakának, a fény győzedelmeskedik a sötétség felett. Megszületett a Megváltó, akit a próféták jövendöltek. Szívünk megtelik melegséggel, elfeledjük a mindennapok gondjait, odafigyelünk egymásra, megajándékozzuk egymást. Ez az ünnepek ünnepe!

Tíz történetet gyűjtöttünk össze ebben a kis könyvben a magyar és a világirodalom mestereinek tollából, tíz lélekmelengető, szórakoztató és mulatságos történetet a karácsonyról."

Csodákkal ​teli éjszaka (14 szívhez szóló karácsonyi történet a magyar és a világirodalom mestereitől - Peiker Éva (szerk.)

csodakkal_teli_ejszaka.jpgFülszöveg: „Jön a Jézuska… még hat nap, még öt nap, még három nap. Hosszú idő! Nagyon hosszú… még az utolsó óra is rettenetesen hosszú." Ám amikor megérkezik, a csodákkal teli éjszakán bármi megtörténhet. Tizennégy varázslatos mesét válogattunk össze kedves olvasóinknak e csepp kis ajándékkönyvbe a szeretet ünnepéről, magyar és világirodalmi szerzők tollából. Megható vagy éppen kacagtató történeteik hatására karácsonykor egy kis időre elfeledhetjük szívünk minden szomorúságát és figyelmünkkel végre egymás felé fordulhatunk."

Charles Dickens - Karácsonyi ​ének

Azt hiszem, számomra ez A klasszikus karácsonyi könyv, és A karácsonyi történet, annak ellenére, hogy (nagyon halkan és szégyenkezve kell bevallanom) magát a könyvet még nem olvastam. karacsonyi_enek.jpgEttől függetlenül a történet, Ebenezer Scrooge rémálmos utazása az elmúlt, a jelenlegi és a jövendő karácsonyok szellemeivel teljesen belémivódott, a kisregényből készült musicalt, színházi előadásokat többször is láttam (és még fogom is), iskolai karácsonyi műsorokon is gyakran megelevenedik az előadás néhány jelenete. Ettől függetlenül természetesen a könyvet sem azért vettem meg, hogy a polcomat díszítse, a közeljövőben mindenképpen szeretném elolvasni. Talán az idei karácsony előtt, alatt erre is sor kerül.

Úgy képzelem, hogy jellemünk és cselekedeteink szabják meg életünk irányát és ezzel szükségképpen végzetünket. De ha képesek vagyunk jellemünkön változtatni, cselekedeteinket új célokra beállítani, akkor végzetünk is megváltozhatik. 

Debbie Macomber - Első ​hó

Fülszöveg: "Ashley ​Davison, a mindig vidám egyetemista lány eredetileg úgy tervezte, nem utazik haza karácsonyra, egy váratlan kényszerszabadság miatt azonban lehetősége adódik arra, hogy egyedülálló édesanyjával töltse az ünnepeket Seattle-ben. elso_ho.jpgDashiell Sutherland, az egykori katona is ugyanoda tart egy állásinterjú miatt. Csak a repülőtéren szembesülnek azzal, hogy a karácsony előtti utolsó járatra elfogytak a jegyek, és már az autókölcsönzőnél is csak egyetlen kocsi maradt szabadon. Bár elsőre kifejezetten ellenszenvesnek találják egymást, a kényszer szülte helyzetben vonakodva mégis úgy döntenek, hogy együtt kelnek útra.

Néhány percnyi kínos csend után azonban megtörik köztük a jég: nemcsak az derül ki, hogy sok közös van bennük, hanem meglepődve veszik észre, hogy lassan, de biztosan vonzódni kezdenek egymáshoz. Az úton kalandos események sora hátráltatja őket – lehet, hogy nem érnek oda időben Seattle-be, de még az is megtörténhet, hogy a legszebb karácsonyi ajándékkal lepi meg őket az élet."

Olvasásom: 2016. december 27., 16:33 → 2016. december 27., 20:38
Kellemes, egy délután elolvasható, szívmelengető történet. Tökéletes kikapcsolódás egy hóeséses estére, ha éppen nincs kivel összebújni.

Donna VanLiere - Karácsonyi ​fény

Fülszöveg: "Egy kisvárosban, Grandonban öt nagyon különböző ember együtt fedezi fel a karácsony igazi jelentését.

karacsonyi_feny.jpgJennifer és Ryan, akik mindketten egyedülálló szülők, saját veszteségeikkel és fájdalmaikkal küszködnek. Miközben próbálnak előrelépni a jelenben, még mindig a múlt emlékei, örömei és bánatai kötik gúzsba őket. A tizenhat éves Kaylee olyan döntést kénytelen hozni, amelynek következményei az egész családjára kihatnak. Stephen és Lily boldog házasok, akik családalapítást terveznek, ám váratlan akadályba ütköznek. Mindannyian saját harcaikat vívják, miközben életük útja egy merőben szokatlan templomi pásztorjáték során közös csomópontba fut. A próbák során nemcsak karácsonyi dalokat tanulnak, hanem megtanulják, hogy mindig van remény, ha elég erősek, bátrak, és képesek szeretni.

A New York Times sikerlistás írónője szívmelengető, tanulságos történetet mesél el nekünk a szeretet és a hit erejéről, hogy megmutassa, a lehetőségek ott rejtőznek körülöttünk, csak rájuk kell találnunk."

J. R. R. Tolkien - Karácsonyi ​levelek

Fülszöveg: "Tolkien ​gyermekei számára nem csupán az ajándékok miatt volt fontos és érdekes Karácsony apó, ők ugyanis minden évben képekkel illusztrált levelet is kaptak tőle: mesélt nekik a házáról, a barátairól és az északi-sarki eseményekről, mulatságosakról és ijesztőekről egyaránt. 

karacsonyi_levelek.jpgAz első levél 1920-ban érkezett, majd jöttek az újabbak húsz éven keresztül, minden egyes karácsonykor. A havas borítékot – amelyen persze északi-sarki postabélyegző volt – néha a házban találták meg a gyerekek, máskor a postás hozta. 
Az idő előrehaladtával Karácsony apó háztartása egyre nagyobb lett. Eleinte csak a Jegesmedvéről esett szó, ám később felbukkannak Hómanók, Vörös Törpék, Hóemberek, barlangi medvék is, no meg Jegesmedve unokaöccsei, Paksu és Valkottukka, akik látogatóba érkeztek, de aztán ott ragadtak. Mindvégig Jegesmedve maradt Karácsony apó legfőbb segítőtársa, ugyanakkor a legfőbb okozója is azoknak a szerencsétlen eseteknek, amelyek nyomán zűrzavar keletkezett az ajándékok körül. Végül Karácsony apó maga mellé vett egy manót, aki titkárként sokat segített neki. A későbbi levelekben fontos szerep jut a manóknak, amikor meg kell védeni az apó házát és raktárait a koboldok támadásaitól.
A szívmelengetően kedves kötet bemutatja Karácsony apó reszketeg kézírását, egyúttal a levelekhez mellékelt szinte valamennyi képet is. Nem marad ki persze az ábécé sem, amelyet Jegesmedve szerkesztett a koboldrajzok alapján, ahogy az a levél sem, amelyet ezzel a különleges írással küldött a gyerekeknek."   Hát nem mesés? 

John Green · Maureen Johnson · Lauren Myracle - Hull ​a hó

Fülszöveg: "Akár egy tökéletes karácsonyi ajándék…

hull_a_ho.jpgA karácsony varázsát az utóbbi idők három bestseller-szerzője – JOHN GREEN, MAUREEN JOHNSON és LAUREN MYRACLE – kelti életre egymáshoz kapcsolódó, kacagtató és elbűvölő történeteiben, amelyek úgy szólnak szerelemről, romantikáról és csókokról, hogy az olvasónak a lélegzete is eláll tőle.

„Olyan mulattató komédia, hogy Shakespeare-hez is méltó lenne.” 
– Washington Post Book World"

Olvasásom: 
2015. december 28., 13:28 → 2016. január 9., 23:16
Szerettem ezt a könyvet, ahogyan a három, elsőre különállónak tűnő történet összefonódott, a végére kerek regénnyé állt össze. Voltak benne vicces részletek, lehetett szorítani a főhősöknek, hogy megkapják a nekik járó happy end-et, de mindenek előtt egy nagyon kedves könyv ez, amit az ember lelkének jól esett elolvasni. Arról ne is beszéljünk, hogy a borítója mennyire szép, én azt is nagyon szeretem!

Katie Fforde - Karácsonyi ​lakoma és más történetek

Fülszöveg: "Idén minden kívánságod teljesül! Mondj igent a boldogságra!

karacsonyi_lakoma.jpgA Francia kaland, a Tökéletes megoldás és számos egyéb nemzetközi bestseller szerzője e kötetében lélekemelő, romantikus és szórakoztató történetekkel ünnepli a karácsonyt. 
Mit tegyünk, ha szenteste egy behavazott skót kisvárosban ragadunk egy jóképű idegennel…? 
Mi a teendő, ha a karácsonyt a családunkkal akartuk volna ünnepelni, de egy szobafoglalási zűr végül egy sármos férfival hoz össze…? 
Mi történne, ha egyszer az életben hagynánk, hogy a sors vezesse a kezünket, egyenesen a boldogságig…? 
Katie Fforde bájos humorral és – nem mellesleg – ínycsiklandó étkekkel teli kötete szép karácsonyi ajándék mindenkinek, aki hisz a szeretet és a barátság erejében, az újrakezdésben vagy a folytatásban, és abban, hogy ha odafigyelünk egymásra, tényleg megtörténhet a csoda…, és akár még szerelembe is eshetünk."

karacsonyej_a_pentek_kikotoben.jpgLisa Kleypas - Karácsonyéj ​a Péntek kikötőben

 Erről a könyvről korábban már írtam Nektek, a könyv által "inspirált" filmet pedig azóta is megnéztem már 1-2 alkalommal, eddig még nem sikerült megunnom, hiszen a könyvhöz hasonlóan kedves, ugyanakkor romantikus, és néhol talán picit elgondolkodtató film. A könyvről - és a filmről - készült korábbi bejegyzésemet itt találjátok! 

Azt egyébként említettem, hogy ennek a könyvnek is csodaszép a borítója?! 

Ajándékba ​adlak (12 szerelmes ünnepi történet - Stephanie Perkins (szerk.)

ajandekba_adlak.jpgFülszöveg: "Az Ajándékba adlak néhol torokszorító, máshol humoros történetei hagyományos ünnepeket örökítenek meg, de korántsem hagyományos szereplőkkel és helyzetekkel. 

David Levithan, többek között az Egy másik nap világhírű szerzője, egy eszeveszett karácsonyról ír, amelyben egy srác Mikulásnak öltözve próbálja meglepni barátja kishúgát. A félreértések és bonyodalmak elkerülhetetlenek, de mit szól majd a család, ha kiderül, hogy a Mikulás idén valójában szerelmet vallani jött? 
Gayle Forman, aki az Itt voltam című regénnyel szerzett több millió rajongót, Sophie és Russell világába enged bepillantást, ahol a kívülállás erény is lehet, és egy apró csoda akár szerelmet is hozhat az iskola falai közé. 
Noel súlyosan allergiás a diófélékre, Mags majdnem a biztos halálból hozza vissza. Minden évben együtt ünneplik a szilvesztert, de vajon van-e a más a barátságon túl is a számukra? Rainbow Rowell, az Eleanor és Park és a Fangirl népszerű írója négy varázsos éjszaka történetét meséli el."

 +1: Szívek ​dallama (Csapody Kinga (szerk.)

A könyv, ami megvan, de mégsincs. Előrendeltem, anya elment érte, megvette, és majd karácsonyra fogom megkapni. Azért a biztonság kedvéért jól elvittem dedikáltatni, mert ki tudja, lenne-e lehetőségem máskor is aláíratni mind a négy szerzővel. szivek_dallama.jpgAztán majd karácsony után belevetem magam az olvasásba is, hiszen nagyon érdekelnek a kisregények, amiket a szereteten és az ünnepi hangulaton túl összeköt az is, hogy minden történetben megjelenik (legalább) egy zenélő doboz. 

„A kocsi féklámpáit nézte, aznap már másodszor. Elmúlt belőle a szomorúság, a fiú visszatérése minden rossz érzését megszüntette. Könnyűnek érezte magát, a hideg téli este felfrissítette. A közeli templom harangjátékára lett figyelmes. Ismerős karácsonyi dallam kanyargott a havas, ódon utcákon.” 
(Balázsy Panna)

„Látta, hogy a lány kezében megremeg az ajándéktáska, és arra gondolt, valahogy sose hitte el a szüleinek, már kiskorában sem, hogy a karácsony a csodák ideje, de valami mégis ott van ilyenkor a levegőben, mindjárt véget ér az év, kezdődik egy új, ez a lány pedig itt áll mellette, az ő képregényével a szatyrában.” s-l300.jpg
(Kalapos Éva)

„- Szerintem léteznek csodák – cáfolom. Érdeklődve felpillant rám. – De a csodák olyanok, mint a macskák. Hiába hívogatod őket, akkor dörgölőznek hozzád, amikor a kedvük tartja.” 
(Lakatos Levente)

„Karácsony előtt fogjátok megtalálni, amikor hazavártok majd ezzel a cuki kis dobozzal. Ne féljetek, minden rendben lesz, jönni fogok. Hazajövök, ha sikerül elmennem végre egyszer. Mert én nem ijedek meg semmilyen beszélgetéstől. Ezt komolyan mondom.” 
(Szabó T. Anna)

A bejegyzés trackback címe:

https://encivilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr8112005054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása